Обадете ни се
0888347774

Филтриране с активен въглен

Активният въглен се доказа като ефективно решение за премахване на послевкус, мирис, хлор, пестициди и някои други замърсители. Това е една от най-често използваните технологии за пречистване на питейна вода.  Активният въглен е черен прах или гранули, направени от торф, дърво, въглища, черупки и др. Въглищата стават "активни" поради обработката при много високи температури, които променят структурата, порьозността и увеличават повърхността. Голямата площ е важен фактор, тъй като осигурява повече място за адсорбция (свързване) на замърсители от филтрираната вода. Чаена лъжичка активен въглен може да има обща повърхност с размерите на футболно игрище. Сравнително ниската цена и широката наличност правят активния въглен отлична среда, подходяща за широк спектър от приложения.

...

 

Две форми на активен въглен

Активният въглен се използва при филтриране на вода в две основни форми: гранулиран активен въглен (GAC) и въглероден блок (CB). И двете форми използват въглища, които са били смлени на малки частици. Докато за GAC въглищата се смилат на гранули с размер от 0,30 mm до 0,84 mm, за производството на въглеродни блокове въглищата се смилат на частици до 19 пъти по-малки (0,045 mm). Филтрите GAC се пълнят с гранулат, през който тече филтрираната вода. Също така ще ги познаете като чуете звука от разсипване на въглища, докато се разклащат. Въглеродните блокове са направени от смлени въглища и свързващо вещество под високо налягане и при висока температура. Производственият процес е по-взискателен и по-бавен. Компресията обаче осигурява по-голяма променливост във формата на филтъра.          

Granulované aktívne uhlie (GAC)

...

 

Uhlíkový blok (CB)

...

Защо въглеродният блок е по-добър избор

Защо въглеродният блок е по-добър избор

При GAC филтрите въглеродът във филтърните патрони се поставя свободно, така че водата протича между гранулите по пътя на най-малкото съпротивление. Неравномерната структура на порите между отделните гранули намалява времето за контакт на водата с филтърната среда и по този начин намалява способността й да отстранява замърсяванията.  

Напротив, въглеродният блок от смлян активен въглен с фиксиращото свързващо вещество образуват стабилна монолитна единица с равномерно разпределени въглеродни частици. Еднородната структура на въглеродния блок принуждава водата да тече през статичните пори и увеличава времето за контакт на водата с филтърната среда, което увеличава способността за отстраняване на замърсителите. По-големият брой въглеродни частици (следователно по-голямата контактна площ) и тяхната еднородна структура позволяват на въглеродния блок да премахва или намалява примесите много по-ефективно.  

Поради тези причини гранулираният въглерод обикновено се използва като метод за третиране на замърсители с „външен вид“, като вкус, мирис и цвят. GAC филтрите са най-подходящи за места с високи изисквания за дебит, но там, където не е необходимо да се постигне качество на питейната вода чрез филтриране, напр. за къпане, тоалетни и други цели. Филтрите с въглеродни блокове надхвърлят естетическото подобрение на водата чрез премахване на частици, паразити, летливи органични съединения и други замърсители. 

От гледна точка на клиента с GAC филтри, въглеродният прах, отделен при първата им употреба, също може да бъде отрицателен фактор. Новите филтри първоначално отделят фин прах от въглерода, което причинява леко оцветяване на филтрираната вода. Поради своята статична структура, въглеродният блок освобождава само минимално количество фини въглеродни частици по време на първото стартиране. Това свежда до минимум необходимостта от многократно изплакване.  

Друго предимство на въглеродния блок (CB) пред гранулирания въглерод (GAC) е, че размерът на порите в блока може да бъде сведен до минимум, за да елиминира на практика размножаването на бактерии във филтъра. В случай на гранулиран въглерод, свободното легло може да осигури достатъчно място за колонизация на бактериите.  

Как филтрира въглероден блок

Основният процес на филтриране е механично филтриране. Въглеродният филтър действа като сито, където частиците, по-големи от порите на филтъра, се улавят от филтъра. Въглеродните блокове могат също така механично да филтрират частици с размер само половин микрона (субмикрон). Филтрите с въглеродни блокове също използват физическа адсорбция. Това е процесът, при който самите въглеродни частици привличат и задържат замърсители. Тази абсорбционна способност в някои случаи се усилва от каталитичния капацитет. Например хлорът, разтворен във вода, се превръща в безвреден хлорид на повърхността на активен въглен.

 

Филтри CarbonBlock в устройства Quell

Филтрирането с активен въглен е вторият или единственият етап на филтриране на водата в повечето други филтриращи устройства. Устройствата за филтриране на Quell използват филтриращ елемент от въглероден блок като първи етап на филтриране. В допълнение към всичките си предимства и способности за филтриране, той служи и като филтърна защита на втория етап - Disruptor ™, която улавя други останали замърсители.

 

...

Сравнение на продукти